przepis dla 4 osób
CIASTO:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej, 140 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli, 2-4 łyżki zimnej wody
FARSZ:
4 jajka, 4 plastry szynki pokrojone na mniejsze kawałki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 średniej wielkości pomidory, drobno pokrojone
8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
50 g startego sera typu parmezan, sól, pieprz
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone w kawałki masło. Siekaj nożem, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku (możesz użyć miksera). Następnie zagnieć zwarte, elastyczne ciasto, dodając po łyżce wody i zagniatając dokładnie za każdym razem. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na cztery części i każdą cienko rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Plackami wyłóż lekko natłuszczone formy do tartaletek o średnicy ok. 12 cm, dociśnij i usuń nadmiar ciasta. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż folią aluminiową, wsyp ciężarki (lub suchą fasolę) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 5 minut, wyjmij, ostrożnie usuń folię z obciążeniem i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz 1-2 minuty, wyjmij.
Szynkę pokrój w kostkę, natkę umyj, osusz, obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
Do każdej tartaletki włóż porcję szynki, posyp posiekaną pietruszką i pomidorami. Do każdej formy wbij delikatnie 1 jajko, wlej 2 łyżki śmietany, posyp parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Tartaletki wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 10-12 minut, aż białka jajek się zetną. Możesz podawać na gorąco lub na zimno.
Wszystkie komentarze