Jaka najlepsza potrawa?
- Wyliczanie potraw z karpia może
JAROSŁAW KUBALSKI
potrwać bardzo długo. Od tych najprostszych, do tych najbardziej skomplikowanych, jak np. karp w winie - śmieje się Zbigniew Szczepański. Opowiada, że gdy w zeszłym roku ryby trafiły do Rzymu, gwardziści byli bardzo sceptyczni, bo we Włoszech nie ma tradycji ich jedzenia. - Zmienili zdanie, gdy ich spróbowali - opowiada Zbigniew Szczepański.
W tym roku ryb będą podane w jedynej polskiej parafii katolickiej w Rzymie przy kościele św. Stanisława podczas uroczystej wigilii 20 grudnia. Mają też trafić na stołu papieży. Potrawy przygotuje ekipa kucharzy z hotelu DIVA SPA z Kołobrzegu. W menu będzie m.in. zupa rybna z mlekiem kokosowym, śledź w śmietanie z ogórkiem kołobrzeskim podany na pieczywie razowym, filet z karpia smażony na maśle w migdałach i sosem żurawinowym, dorsz z koprem włoskim białym winem i masłem, a także kołocz śląski z Lokalnej Grupy Rybackiej ?Żabi Kraj? ze Skoczowa.
Akcja polskich rybaków doszła do skutku dzięki uprzejmości Magdaleny Wolińskiej-Redii i ks. Pawła Ptasznika, a została sfinansowana z Funduszu Promocji Ryb.
Wszystkie komentarze