Chinkali, chaczapuri, czacza
W restauracji królować będą oczywiście dania kuchni gruzińskiej. - Najpopularniejsze to chinkali, pierogi z trzema rodzajami farszu: z mięsem, z mięsem i ziołami oraz z mieszanką serów. Nie zabraknie tradycyjnego chaczapuri po adżarsku oraz megerelsku, czaszuszuli, zup charczo i chikirtma czy kebabów na patyku - wymienia Tomasz Materek. Skosztujemy też gruzińskich napojów, m.in. czaczy, czyli tradycyjnego napoju alkoholowego.
Za dania zapłacimy od 3,50 zł za jedną sztukę chinkali, do 29 zł za dania z grilla.
Wszystkie komentarze
a nawet ciut jeszcze luźniej,
gdyś w przygody jest potrzebie,
z serca ci polecam Gruzję.
Łyknij czaczy, kęs chinkali
popij wodą borjomi,
a tam Kaukaz, spójrz, w oddali
właśnie się pokazał ci.