Bohomass Lab, Kapitulna 4
Przystawka - Tatar jest od lat jedną z najpopularniejszych przystawek na polskich stołach. Kuchnia Restauracji Boho przygotowuje słynny befsztyk siekając świeżo wycinane z polędwicy wołowej mięso, a następnie serwuje je z drobno pokrojonymi dodatkami oraz świeżym, wypiekanym na miejscu pieczywem. To co odróżnia tę konkretną wersję tatara jest w istocie podstawą jego przepisu, który wg klasycznych receptur nie dopuszcza podawania na stół mielonej wołowiny, a wręcz nakazuje przygotowanie befsztyku "na świeżo"
Danie Główne - Maczanka Krakowska jest bodajże najstarszą opisaną polską potrawą. Ten zapomniany przysmak przygotowywany z wieprzowej karkówki, leżakuje w solance przez całą dobę aby następnie trafić do garnka wspólnie z czerwonym winem, cebulą i kminkiem, a następnie spędza w nim kolejne godziny by finalnie zostać podanym w wyśmienitym sosie, uzyskanym dzięki procesowi redukcji. Jako dodatki do maczanki, Restauracja Boho serwuje kluski drożdżowe (tzw.pampuchy) oraz zasmażaną młodą kapustę (poza sezonem kiszoną) i kiszone ogórki.
Wszystkie komentarze